Blato

Istražite mjesto Blato

Blato, gradić sa 3600 stanovnika smješten je u samom srcu otoka Korčule, 7 kilometara udaljen od Vele Luke. Samim ulaskom u Blato, njegovu najdulju i glavnu ulicu ostavlja vas bez daha. Zlinje (1. Ulica) opjevane u stihovima čuvaju mnoge tajne i mirno ležu u hladu stoljetnih lipa. Kažu da je to drugi po veličini drvored lipa na svijetu. Prvi je poznati berlinski Unter den Linden.

 

U centru mjesta nalazi se veliki novouređeni park i nekoliko trgova, a najvažnija je svakako Blatska Plokata sa mjesnom crkvom Svih Svetih, zvonikom i ložom u kojoj su se nekad sastajali blatske starješine i donosili važne odluke. Danas je to centar svih kulturnih zbivanja i glavna pozornica blatskog ljeta. U ljetnim mejsecima jedanput tjedno se na "pijaci" (plokati) održava tradicionalni ples od boja Kumpanjija, a ako se u prvom dijelu Kolovoza nađete u Blatu nemojte propustiti scenski prikaz povijesne Bitke na Giči u izvedbi blatskih amaterskih glumaca i Viteškog udruženja Kumpanjija.

 

Pijaca je i centar zabavnog ljetnog programa od kojih izdvajamo različite nastupe hrvatskih glazbenih zvijezda, festival klapa kao i mnoge dramsko - scenske nastupe raznih gostujućih kazališta. Više o programu blatskog ljeta možete pronaći na stranicama Općine Blato.

 

U Blato postoju i dva "muzejska" objekta Etno Kuća Barilo i Pizzeria Tinel koji zahvaljujući velikom trudu svojih vlasnika čuvaju dragocjene zbirke sa više tisuća predmeta nastalih kroz stotine godina. To je divan početak za daljne istraživanje i šetnju uskim uličicama, te otkrivanje duše ovog mjesta. Pronalazeći skrivene kutke zasigurno ćete naići na mnoge malene crkvice, čiji fižuli kriju mnoge priče. Da bi vam predočili djelić šetnje kroz Blato pregledajte našu galeriju koju smo posudili od raznih izvora, a ponajviše od Kulturne ustanove: "Blatski Fižuli".  

  

U Blatu se također nalazi i svetište prve hrvatske blaženice Marije Petković. Svetište se nalazi u sklopu samostana družbe Kćeri milosrđa TSR sv. Franje u blizini plokate.

 

Blato je udaljeno desetak kilometara od Apartmana Šeparović, a kao gospodarski i administrativni centar Prižbe sadrži poštu, banke, mjenjačnicu, suvenirnice, razne trgovine, ribarnicu, glavni turistički ured i ostale sadržaje kao što je košarkaško i malonogometno igralište, parkovi za najmlađe...